Samiske klær

Luhkka

Luhkka er en uværskappe med hette. Dette runde, varme plagget har tradisjonelt vært et plagg for menn, men i dagens samfunn brukes luhkka av både kvinner og menn. Den varmer godt på fjellet, men fungerer like godt som stasplagg. Det er bare fantasien som setter grenser hva gjelder farge og mønster. Flere språksentre arrangerer også kurs i blant annet luhkkasøm. Luhkka har forskjellige mønstre alt ettersom hvor brukeren er fra. Både kvinner og menn brukte uværskappe for å beskytte pesken, spesielt når de var på lengre turer.

Luhkkavadjan 1Luhkkavadjan 2

Njálfáhtta

Njálfáhtta er fra gammelt av en uværskappe for kvinner. Njálfáhtta er uten hette og er en kortere modell enn luhkka. Dette plagget er også populært i moderne tid. På slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet sluttet kvinner i mange områder å bruke uværskappen og gikk over til å bruke et stort ullsjal.

Čehporas

Čehporas er en skulderkappe som man tar på seg over kofta, pesken eller annet yttertøy. Denne er sydd av bjørneskinn.

Eldre skriftlige kilder

I boken Lapponia (1673) beskriver Schefferus dette plagget for hette. Han mente at både kvinner og menn brukte disse hettene. Disse hettene dekker hodet, halsen og skuldrene. Luhkka og njálfáhtta var av klede og vadmel, men en del eldre kilder skriver at også andre materialer ble brukt. En annen uværskappe som ble brukt, var čehporas, som enten var laget av bjørneskinn eller reinskinn. Denne var uten hette og kunne brukes av både kvinner og menn.

RDC-ad 126251

Pesk

Pesk (beaska) for voksne blir sydd i forskjellige mønstre, men det er svært viktig å sy av samme type skinn. Den kritthvite pesken og den svarte pesken er stasklær. Pesk til småbarn, gjerne nyfødte, ble sydd med skinn av reinkalv.

Skaller

Det finnes mange varianter av skaller (gápmagat). Helt hvite skaller og helt sorte skaller er gjerne stasfottøy. Skal man bli ekstra fin på fottøyet, så bruker man tynnhårete skinnlegger av rein og lager pyntesøm av klede i forskjellige farger. Til nyfødte barn syr man gjerne skaller av saueskinn og også av nyfødt reinkalveskinn. Disse skinntypene tåler ikke så mye, men holder varmen godt.

Vanter

Vanter (gistát) sys av samme type skinn som skaller. Inni disse kan man bruke tovete ullvotter.